måndag, januari 22, 2007

Aloo gobi och andra indiska maträtter

I månadens inlägg som handlade om kulturkrockar skrev jag lite om min tid i en indisk by. Byn som hette Sundapur ligger i södra delen av delstaten Rajasthan inte så långt från staden Dungarpur. I en kommentar under det inlägget fick jag tipset att lägga ut recept på Aloo gobi , en indisk gryta som jag lärde mig laga i byn och som blivit en favorit jag ofta gör hemma. Ett jättebra tips för mat är ju alltid trevligt att både skriva och läsa om.

Eftersom jag bodde och levde i en familj i byn åt jag all mat tillsammans med dom. Under lite mer än en månad i Indien åt jag enbart indisk mat utan att tröttna. Tyvärr smakar inte indiskt lika bra här hemma som innan jag åkte till Indien. Men visst går det att hitta suveäna indiska restauranger även i Sverige. Gillar man som jag kryddstarkt och vegetariskt är indisk mat en verklig favorit.

Familjens mat lagade av kvinnorna på en liten murad lerugn med öppen eld på golvet. Här tillagades verklit delikata rätter och varje måltid bestod av flera olika rätter som serverades på ett stort plåtfat med fördjupningar i. Det fanns inga bestik utan man åt med en bit chapati dvs. ett runt platt osyrat och till varje måltid nybakat bröd.

Dom få ord jag lärde mig på bagri den lokala dialekten av hindi har med mat att göra. Fast jag vet att vackert hår heter asall ball.

Den enda mat jag hade lite svårt för var skålen med ris som varje dag serverades till frukost. Trots att jag verkligen älskar ris och i synnerhet indiskt basmatiris hade jag svårt att få ner det på morgonen. Fast jag är dålig på att få i mig någonting ätbart överhuvudtaget på morgonen. Jg har svårt att förstå att så många av mina landsmän glatt äter gröt , fil , müsli och berg av grova mackor till frukost. Då har jag mycket lättare att förstå spanjorer som ofta nöjer sig med en kopp kaffe och eventullet en liten brödbit.

Till lunch serverades ofta lite mindre mat som samosas , en sorts indiska piroger eller pakoras.

Pakoras
har jag ofta gjort hemma och det är mycket enkelt och går snabbt.
Man behöver olika grönsaker som skärs i bitar. Man kan i stort sett välja vilka grönsaker som helst som man tycker om. Så behöver man kikärtsmjöl även kallat gram och rismjöl. Det brukar inte vara något problem att hitta i större och mer välsorterade butiker med utländsk mat.
Man blandar 3/4 gram med 1/3 rismjöl och vatten. Smeten ska vara ungefär om sockerkakssmet i konsistensen. Salta lite och doppa en grönsaker i smeten. Stek eller fritera. Servera med ris och någon god sås eller ät som det är med en kall sås till. Jag har sett indier sitta och doppa pakoras i ketchup och det är en helt okey kombination.

Till middagen fanns alltid dal vilket är en soppa av linser eller bönor. I min familj åts alltid en tjock soppa med linser , tomat , vitlök , diverse starka kryddor. Den var mycket god.
Ofta fanns några stekta grönsaker som till exempel stekta bitar av paprika, aubergine eller okra.
Även stekta chilis var populära.
En underbart god grön röra som bestod av bland annat koriander och chili serverades ofta.
Olika grönsaksbollar kallas kofta och är både goda och populära , serveras oftast i någon sorts sås. Channa masala är kikäror i en kryddstark sås ockå mycket gott och vanligt.
Nästan varje dag serverades Aloo gobi som ordagrant betyder Potatis blomkål. En personlig favorit som jag ofta lagar hemma.

Eftersom det inte fanns kokböcker i byn har jag bara fått inredienserna beskrivna på ett ungefär. Precis som i receptet på pakoras ovan får en som är intresserad prova sig fram.

Till Aloo gobi behövs några potatisar , ett blomkålshuvud ,en lök , 1-3 tomater , en god currypasta min personliga favorit är curry vindaloo, vatten och salt

Hacka löken och fräs den i olja i en stor kastrull eller gryta. I Indien använder man gärna jordnötsolja eftersom det påstås ta fram kryddornas smak bättre än annan olja. Jag använder oftast olivolja nä jag gör det här hemma. Inte helt indiskt men det fungerar.
Ha i önskad mängd av currypastan och låt fräsa med en stund. Skala och hacka potatis och låt den fräsa med en stund, cirka 5-10 minuter. Rör om då och då. Man brukar säga 1-2 potatisar per person. Man får prova sig fram men 4-6 stycken normalstora är ganska lagom till att blomkålshuvud.
Dela blomkålen i buketter och låt dom steka med någa minuter. Hacka tomaterna och ha i grytan. Späd med lite vatten och eventuellt salt eller buljong. Koka under lock på svag värme tills potatis och blomkål är mjuka.

Till indisk mat serveras naturligtvis ris , chaval på hindi. Indiskt basmatiris. Basmatiris är lätt att få tag på i svenska livsmedelsaffärer och är enligt mig det absolut godaste riset. Ännu godare blir det om man tillagar det på typiskt indiskt vis som jag lärde mig av kvinnorna i min indiska familj. Det kan verkar lite omstädigt men är absolut värt det för riset blir så mycket godare.

Det här blir ungefär 4 portioner.
Tag 3 deciliter basmatiris och häll i en kastrull , häll på vatten och rör eller gnugga lite lätt på riset , vattnet blir då grumligt. Häll av vattnet och häll på nytt och upprepa tills vattnet är klart. Låt då riset ligga i blöt i någon minut (2-3 minuter kan vara lagom) häll sedan av riset i en sil. Låt det rinna av och torka i silen. Lägg sen tillbaka riset i kastrullen och häll på 5 decieliter vatten eller buljong och eventuellt lite salt. Vill man lyxa till det extra mycket kan man fräsa riset en kort stund i lite olja , utan att det tar färg, innan man häller på vattnet. Koka på svag värme under lock i ungefär 15 miuter. Lyft locket och pressa i saften från några citronklyftor eller en lime. Ta sedan av kastrullen från värmen och låt den stå cirka 5 minuter innan det serveras. Det blir otroligt gott och det blir snabbt en vana att tillaga riset på det här sättet.

Här finns mer att läsa om indisk mat och här är en jättebra sajt fullspäckad med fakta och tips om Indien

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ååh, jag har precis ätit lunch men det vattnas i munnen när jag läser om alla läckerheterna. En riktigt het daal med garam masala och mycket rostat spiskummin och chapati förstås! Det finns inget godare. Palak panir (spenat och ost) är också supergott!

Jag förstår att den indiska maten inte smakar likadant här som i Indien, men jag har inget att jämföra med eftersom jag aldrig varit i Asien. Har hört att de flesta indiska restaurangerna i Sthlm är bengali och inte indiska så det kan förklara en del av skillnaden.

2:42 em  
Anonymous niklas (fd hans ångest) said...

Sitter och äter Aloo gobi till lunch just nu.

Härligt!

2:56 em  
Blogger Thérèse said...

Pumans dotter - Palak panir är supergott tyvärr användes inte panir i den delen av Indien där jag var. Det indiska kökt varierar ju enormt beroende på vilken del av landet man är.
Det fins ju riktig goda indier iSverige också men ofta är dom lite fegare med kryddningen och det smakar inte riktigtså som det gjorde på plats. Kanske smakar maten annorlunda när de tillagts över öppen eld också

Niklas - visst är det gott ;) Jag har köpt curypasta efter att jag skrev det här inlägget så nu ska det snart bli aloo goi här hemma också

3:18 em  
Blogger Thérèse said...

Pumans dotter - det är väl nästan alltid så att mat inte smakar likadant i Sverige som på plats. Även om dt finns en del tapasställen med goda tapas på flera platsr i Sverige blir det ju aldrig samma sak som at sitta vid en bardisk eller ett litet torg i Madrid och äta tapas

5:26 em  
Blogger 70-tals Per said...

Aloo gobi är paradrätten på alla hare krishna ställen som jag ätit på, fast dom har nog inte lök i, eftersom man blir "kåt" av lök enligt deras lära. Nys enligt min mening. Visserligen stimulerar lök blodcirkulation och skall vara bra för hjärtat men så mycket afrodisiakum är det nog inte att äta lök:)

12:03 fm  
Blogger Thérèse said...

Per - i inlägget om kulturkrocker kriver jag om att hare krishna inte äter lök för man blir "kåt" av det. Jag tror inte heller det är något afrodisiakum utan det behövs nog annat än lite lökbitar i maten för att man ska bli kåt.
Även på en indisk restaurang på Vasagatan i Göteborg där ag förut ofta åt lunch var aloo gobi paradrätt

8:36 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home